Haaruitval: oorzaak, behandeling en preventie

Is jouw haar niet meer zo dik als het vroeger was? Heb je last van haaruitval en heeft dat inmiddels een flinke deuk in je zelfvertrouwen veroorzaakt? Geloof ons, als we zeggen dat we je snappen. Foll is er voor jou. Samen gaan we de strijd aan tegen dunner wordend haar en de eerste verschijnselen van kaalheid. Wat haarverlies is, waarom het gebeurt en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.

Wat is haarverlies?

Dagelijks haarverlies is volkomen normaal. Een vol doucheputje of wat haren vinden in je borstel of kam, kan meestal geen kwaad. We spreken echter van haaruitval wanneer je merkt dat je duidelijk meer haren verliest dan normaal én wanneer je opmerkt dat deze niet of nauwelijks terugroeien. Dat is een teken dat er iets aan de hand is. Om te begrijpen wat haarverlies inhoudt, is het belangrijk om te weten hoe de verschillende haargroeifasen zijn opgedeeld. Elk haarzakje op onze hoofdhuid doorgaat namelijk de volgende drie stadia van een levenscyclus:

  • Anageen. Dit is de actieve groeifase, die tussen de twee en zeven jaar kan duren en waarin het haar langer en dikker wordt.

 

  • Catageen. Na de anagene fase gaat de haarfollikel over in de korte overgangsfase die catageen wordt genoemd en waarin de haarvezel stopt met groeien, gevolgd door de telogene rustfase die ongeveer drie maanden duurt.

 

  • Telogeen. Tijdens de telogene fase wordt het oude haar geleidelijk omhooggeduwd richting het huidoppervlak voordat het vervolgens op natuurlijke wijze uitvalt en wordt en wordt vervangen door nieuw opkomend anageen haar.

Op een doorsnee hoofd bevindt elk haarzakje zich in een andere fase, dus je zult het waarschijnlijk niet merken wanneer je haar op een natuurlijke manier uitvalt. Maar, wanneer je hele plukken haar verliest, wordt het tijd om hier eens aandachtig naar te kijken.

Wat veroorzaakt haarverlies?

Wanneer het om haaruitval gaat, zijn er veel mogelijke oorzaken. Het kan dus lastig zijn om precies te achterhalen waarom je haar uitvalt en hoe je dat kunt verhelpen. Wat vaststaat is dat er twee algemene oorzaken zijn. Er is een kans dat je genetische aanleg hebt voor haaruitval of dunner wordend haar. Dit betekent dat je een progressieve, geleidelijke vermindering van het haarvolume kunt zien. In deze gevallen zijn bepaalde haarzakjes gevoelig voor mannelijke hormonen − en deze gevoeligheid zorgt ervoor dat de haarzakjes geleidelijk krimpen en bij elke haargroeicyclus iets fijner en korter haar produceren. Ook kan er sprake zijn van een reactieve oorzaak. Dit betekent dat je haaruitval het gevolg is van een trigger. Overmatig dagelijks haarverlies (wat bekend staat als telogeen effluvium) is niet afhankelijk van genetische aanleg, maar ontstaat als gevolg van een interne disbalans of verstoring. Dit kan een voedingstekort zijn, maar ook ernstige stress, een zwangerschap, een crashdieet of een ziekte.

De beste manieren om haarverlies te behandelen

Wanneer je weet wat de oorzaak is van jouw haaruitval of dunner wordende lokken, kun je hiernaar handelen. Start bij de basis: een goed dieet, voldoende slaap en minimaliseer stressfactoren. Hierna is het zaak om je haar goed te verzorgen. Zowel van binnenuit als buitenaf.

Ontdek hoe de producten van Foll jou kunnen helpen

Bij Foll weten we: mooi en gezond haar vereist zowel innerlijke als uiterlijke haarverzorging. Daarom hebben wij natuurlijke voedingssupplementen en haarverzorgingsproducten ontwikkeld die rijk zijn aan essentiële vitaminen, mineralen, aminozuren en voedingsstoffen. Alles is klinisch getest, en ontwikkeld op basis van de huidige wetenschap. Hierdoor kunnen we met zekerheid zeggen dat onze producten bijdragen aan een optimaal resultaat: sterk en gezond haar! Ontdek wat de hair care en hair vitamins van Foll voor jou kunnen betekenen!